Werkplaats Zwolle 50 jaar

de Bazuin
Jupiterstraat 8A, Zwolle, Netherlands

De Werkplaats Zwolle viert 50-jarig bestaan met jubileumbijeenkomst
De Zwolse basisbeweging De Werkplaats bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat met een speciale jubileumbijeenkomst op zondag 9 september waar vrijdenkers uit Zwolle en omstreken van harte welkom zijn.

Over de kerkmuren heen kijken
De ‘Werkplaats’ is 50 jaar geleden opgericht en bestaat  momenteel uit een groep van ongeveer 40 mensen die eens in de maand bij elkaar komen om verdieping te zoeken in hun leven. Veel ‘Werkplaatsmensen’ hebben hun wortels in de Joods- christelijke traditie, kritische christenen die behoefte hadden om over de kerkmuren heen te kijken en in beweging te komen. Mensen die actief betrokken willen zijn bij de samenleving en zich inzetten voor maatschappelijke en mondiale belangen. Bijvoorbeeld door deelname aan de Joseph Wresinski Cultuurstichting, gesprekken Palestina-Israël, organisatie van vredesdiensten en de voedselbankorganisatie.  Ze gaan graag met elkaar in dialoog, ongeacht afkomst of achtergrond.

De werkplaats kent geen leider of voorganger en is een plek waar vanuit vrijheid en veiligheid ontmoetingen plaatsvinden waarbij iedereen de ruimte krijgt om aan het woord te zijn. Samen nadenken, spreken, luisteren, betekenis geven en doen. De bijeenkomsten worden elke maand door verschillende Werkplaats-gangers voorbereid. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen zijn: levenskunst, verlangen, pelgrimeren, kwetsbaarheid en kracht, wat is waarheid?, verveling en leegte, aandacht en vriendschap.

Een pas op de plaats
Werkplaats-ganger Marinka van Beek vertelt: “Nog niet zo lang geleden was de zondag een dag om rustig aan te doen en was er tijd om even een pas op de plaats te maken in ons drukke leven. Veel mensen gingen vroeger op de zondag naar de kerk. De kerkgang loopt terug en de zondag wordt vaak ingevuld met allerlei andere bezigheden. In Zwolle kunnen we tegenwoordig ook op zondag winkelen. Toch was het niet zo’n gek idee, die rust op zondag. Rust om na te denken, om stil te staan en je te bezinnen over je leven, over de maatschappij en onze samenleving. Doen we, doe jij en ik de goede dingen in ons leven? Hoe vind je rust? Hoe vind je diepgang? Hoe dragen we bij aan vrede in de wereld? De Werkplaats biedt voor mij de ruimte om af en toe die pas op de plaats te maken, stil te staan en in beweging te komen”.

Viering 50-jarig bestaan met jubileumbijeenkomst
De Werkplaats viert op 9 september aanstaande haar 50-jarig jubileum. Iedereen is welkom op de jubileumbijeenkomst die begint om 10.00 uur in De Bazuin, Jupiterstraat 8-A in Zwolle. Voor meer informatie: www.basisbewegingzwolle.nl