Lezing op 7 februari 2018 in synagoge van Zwolle

7 februari 2018

Lezing op 7 februari 2018 in synagoge van Zwolle

Lezing in synagoge van Zwolle

Op woensdag 7 februari 2018 geeft de heer Ruud Bartlema in de Synagoge van Zwolle een lezing over “Het Paradijsverhaal in de kunst van Michelangelo en Marc Chagall.” Deze boeiende lezing waarin het werk van een christelijke en een joodse kunstenaar met elkaar wordt vergeleken, vindt plaats in de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8. De lezing begint om 19.30 uur. De avond wordt georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet-leden betalen een toegang van € 7,50.

Toelichting
Door alle eeuwen heen zijn kunstenaars gefascineerd door de scheppingsverhalen van de Bijbel. Michelangelo maakte er majestueuze wandschilderingen over in de Sixtijnse kapel in Rome. De grote schilderijen van Marc Chagall over Genesis 1, 2 en 3 zijn te zien in het Musée National Message Biblique in het Zuid-Franse Nice. Welke visies op Schepping en Paradijs hebben deze kunstenaars in hun schilderingen verbeeld? En waarom zag Michelangelo het Paradijsverhaal heel anders dan Marc Chagall? Ruud Bartlema is theoloog en beeldend kunstenaar. Hij vertelt aan de hand van afbeeldingen het verhaal van beide kunstenaars en laat de verschillen naar voren komen. Tijdens de pauze verkoopt en signeert hij zijn boek Kleuren van de ziel: De glasramen van Marc Chagall in de kathedraal van Metz.

Het Genootschap Nederland-Israël dat de avond organiseert, staat open voor allen die Israël en de joodse cultuur beter willen leren kennen. Leden krijgen per seizoen vijf interessante lezingen en een culturele avond aangeboden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in de fraaie Synagoge van Zwolle.

Begin: 7 februari 2018 19:30
Einde: 7 februari 2018 21:30
Locatie Synagoge
Adres:
Samuel Hirschstraat 8, Zwolle
Kosten: 7,50

23 januari 2018

Jacques Koekkoek in Ontmoetingshuis Moderne Devotie

Jacques Koekkoek in Ontmoetingshuis Moderne Devotie
Op dinsdagavond 23 januari 2018 spreekt drs. Jacques
Koekkoek in het Ontmoetingshuis Moderne Devotie.

Het thema is “Thomas a Kempis en Moderne Devotie vertalen naar vandaag:
Is vertalen verraden?” Jacques Koekkoek woont in Amersfoort en
werkte daar tot 2010 als klinisch psycholoog. Daarna hield hij zich
bezig met het vertalen van diverse werken van Thomas a Kempis
zoals: Het Leliedal (2010), Brevier (2011), Het leven van Christus
(2013), Verborgen Manna (2015) en de Navolging van Christus
(2016).
De avond begint met een gezamenlijke maaltijd om 18.30 uur in
de Grote Kerk en wordt om 20.45 uur afgesloten met een korte
meditatie. Aanmelden via de website
www.ontmoetingshuismodernedevotie.nl. Kosten € 7,50 vooraf
over te maken over te maken op NL71INGB0007852541 t.n.v.
Ontmoetingshuis Moderne Devotie o.v.v. uw naam.

Begin: 23 januari 2018 18:30
Einde: 23 januari 2018 21:00
Locatie Grote Kerk
Adres:
Grote Markt 18, Zwolle, 8011LW
Kosten: 7,50

21 januari 2018 – 28 januari 2018

Aandacht voor week van gebed 2018

Week van Gebed

 

In de week van 21 tot en met 28 januari 2018 vindt de Week van Gebed plaats in Zwolle. De Week van Gebed voor de eenheid van christenen heeft als thema : “ Recht door zee “

Nog nooit kende de gebedsweek in Zwolle zoveel deelnemende kerken en vieringen. Er worden maar liefst 18 aparte vieringen in de verschillende wijken rond gebed georganiseerd, naast de al bestaande vieringen in Zwolle.

De Startviering van de Week van Gebed vindt plaats op maandag 22 januari om 19.00 uur in de Zuiderhof aan de Troelstralaan. Het thema haakt aan bij het verhaal over de Uittocht (Exodus) van het volk Israël. In dat verhaal gaat het over bevrijding. Christenen in het Caribisch gebied herkenden zich in dit thema, en hebben het onderwerp ingebracht voor 2018. Recht door zee, van onrecht ( slavernij) naar bevrijding. Wereldwijd volgen christenen dit thema. In Nederland organiseren de Raad van Kerken en MissieNederland de Week van Gebed.

Onderzoek heeft aangetoond dat bidden de geestelijke en lichamelijke gezondheid ten goede kan komen. Bidden zorgt voor verbinding en gemeenschap, in de verschillende wijken maar ook in de stad. Iedereen wordt dan ook van harte uitgenodigd om een viering mee te maken

Info bij Podium van Kerken ; Hieke Bakker en Mink de Vries, 0628987955

Recht door zee

Begin: 21 januari 2018
Einde: 28 januari 2018
Locatie diverse locaties in Zwolle

20 januari 2018 – 27 januari 2018

Week van gebed 2018

Programma week van gebed 2018 in Zwolle.

Recht door zee

week van gebed 2018

Begin: 20 januari 2018
Einde: 27 januari 2018
Locatie Diverse kerken in Zwolle
Adres:
Zwolle

7 november 2017

Thomaslezing over Nederlandse Paus

Dinsdag 7 november organiseert de Stichting Thomas a Kempis haar negende Thomaslezing. De najaarslezing wordt dit jaar verzorgd door Twan Geurts, schrijver van het boek ‘’ De Nederlandse Paus “. U bent van harte welkom in de Grote Kerk, het Academiegebouw van Zwolle. Kaarten( koffie inbegrepen) zijn 10, – en 7,50 euro voor Vrienden. De deur van de Grote Kerk gaat 19.30 uur open, om 20.00 uur begint de lezing.

De echte naam van de Nederlandse Paus is Adriaan Floriszoon Boeyens. Geboren in Utrecht op 2 maart 1459. Hij was zoon van een timmerman. Volgde o.a. de Latijnse School in Zwolle, op 50 meter van de Grote Kerk. Kreeg daar les van de Broeders (Fraters van het Fraterhuis) van het Gemene leven. Raakt erg onder de indruk en onder invloed van de Moderne Devotie, een hervormingsbeweging binnen de Rooms Katholieke Kerk.

Na de Latijnse School gaat Adriaan studeren in Leuven, waar hij de vakken theologie, filosofie, ethiek en dialectica gaat volgen. Schopt het uiteindelijk tot rector en krijgt ook Erasmus nog onder zijn gehoor, waar hij bevriend mee raakt.

Als Paus Adrianus (hij wilde zijn eigen naam houden) had hij alles tegen wat er maar tegen kon zitten. Zowel van binnenuit als van buiten de kerk had hij veel vijanden. Hij bleef daartegenover doorgaan met hervormingen doorvoeren in de kerk. Daar had hij de moed en visie voor. Kwam tegenover Luther te staan, die hem de antichrist en een blinde tiran noemde. De Kerk was niet meer te redden, de Reformatie was begonnen, ondanks dat Paus Adrianus, in zijn korte periode als Paus, alles heeft geprobeerd om het nog te voorkomen.

Twan Geurts zal ons meer vertellen over deze bijzondere man en Paus, die geworteld in de Moderne Devotie, veel weg heeft van de huidige Paus Franciscus.

Nederlandse Paus

Voor meer informatie : Mariska van Beusichem, voorzitter van de Stichting Thomas a Kempis en Stadspastor in de Grote Kerk, het Academiehuis van Zwolle.

Tel. 06-23165797

Begin: 7 november 2017 20:00
Einde: 7 november 2017 21:00
Locatie Grote Kerk
Adres:
GROTE MARKT 18, Zwolle
Kosten: 10,00

13 oktober 2017 – 15 oktober 2017

Christelijke Arabische Bemoedigingsconferentie, Plantagekerk

Christelijk Arabische Conferentie

Er gaat in het weekend van 13 tot 15 oktober iets bijzonders gebeuren in de Plantagekerk! Arabisch sprekenden (christenen en niet-christenen) die in Europa wonen, komen in de Plantagekerk bij elkaar voor een conferentie over geloofsgroei.

Het is niet gemakkelijk om als christen uit een Arabisch land te leven in Europa. Dit is een kleine groep die niet altijd aansluiting vindt bij hun eigen landgenoten maar ook niet vanzelf bij de kerken in Nederland. Arabische christenen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten en versterkt te worden in hun geloof. Daar komt bij dat veel mensen uit het Midden Oosten op zoek zijn naar geloof: wat betekent dat als je uit een land komt waar zoveel ellende heerst. Wat betekent het als je verder moet in een compleet vreemd land met een vreemde cultuur? Voor deze mensen, die Jezus niet kennen, is deze conferentie een plek om op adem te komen en iets te proeven van het leven uit de Bron.

 

Er is een kernteam samengesteld met mensen uit de Arabische christelijke gemeenschap in Nederland én mensen vanuit verschillende Zwolse kerken, om deze conferentie te gaan organiseren. Er is een programma samengesteld met sprekers uit binnen- en buitenland, en veel ruimte voor ontmoeting en maaltijd, wat echt in een behoefte voorziet van deze doelgroep.

 

De Plantagekerk is gastgemeente voor deze conferentie. Bij de organisatie van de conferentie zijn betrokken: Jaap Kaspers, Jan-Willem Hamhuis, Jos Douma, Annelie Huttinga (Plantagekerk), Elly Volkerink (CGK), Margreet Balkenende (VEZ) en Pieter Messelink (Opstandingskerk).

 

We weten nog niet hoeveel gasten we kunnen verwachten, maar mogelijk rond de 250. Een deel van hen woont niet in de buurt van Zwolle en voor velen is een hotel te duur, daarom zijn we op zoek naar gastadressen! We hopen deze te vinden bij de kerken in Zwolle.

Voor ons als leden van Zwolse kerken een mooie gelegenheid om onze gastvrijheid te tonen én om zelf iets te leren door broers en zussen uit een heel andere cultuur te ontmoeten. Van soortgelijke bijeenkomsten weet ik dat dit voor veel gastgezinnen een heel verrijkende ervaring kan zijn.

 

Zou u 1 of meerdere gasten voor twee nachten een slaapplaats en ontbijt kunnen bieden? (13-15 oktober) Dan horen wij dat heel graag!

U kunt zich aanmelden door te mailen of bellen naar Annelie Huttinga, anneliewerkman@hotmail.com / 06-44128941. Daarbij graag aangeven hoeveel personen er bij u terecht kunnen en wat uw adres is.

Wij hopen dat u uw hart laat spreken en uw deur open zet!

 

Er zijn flyers in het Nederlands en in het Arabisch beschikbaar die u kunt uitdelen aan Arabisch sprekenden in uw netwerk. Flyers kunt u aanvragen bij Elly Volkerink: ellyvolkerink@cgkzwolle.nl en in overleg ophalen.

 

Tijdens de conferentie organiseren we een moment waarop Zwolse voorgangers en kerkelijk werkers een ontmoeting kunnen hebben met de hoofdsprekers van de conferentie. Wij hopen dat deze ontmoeting ideeën genereert voor verdere integratie van nieuwe Nederlanders in het Nederlandse christelijke netwerk en voor respectvolle samenwerking met voorgangers uit andere landen die zich geroepen voelen om hun bediening in Nederland voort te zetten. Nader bericht volgt.  

Begin: 13 oktober 2017 16:00
Einde: 15 oktober 2017 19:00
Locatie Plantagekerk
Adres:
Zwolle
Kosten: € 25,- (volw.)

19 september 2017 – 1 januari 2018

Ontmoetingshuis Moderne Devotie breidt uit

Ontmoetingshuis Logo

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie gaat na de zomer uitbreiden. Afgelopen februari is het Ontmoetingshuis gestart in de Grote Kerk met gemeenschapsmaaltijden en gespreksavonden rond thema’s vanuit het wereldbekende boek de Navolging van Christus van Thomas a Kempis. Het doel is vooral om mensen in aanraking te brengen met de Moderne Devotie en haar gedachtengoed en om een doorvertaling te maken naar de tijd van nu.

De maaltijden voor die avonden werden goed, eenvoudig en lekker, verzorgd door de keuken van Het Vliegend Paard. Zo is er een relatie gegroeid tussen Het Vliegend Paard en het Ontmoetingshuis Moderne Devotie. Vanuit die samenwerking is het idee ontstaan om ook gespreksavonden, gemeenschapsmaaltijden en korte vieringen in het Vliegend Paard te laten plaatsvinden. Naast de gemeenschapsmaaltijden, lezingen en vieringen in de Grote Kerk.

De eerste avond in het Vliegend Paard start 19 september.

Lezingen rond Moderne Devotie vinden dan vooral in de Grote Kerk plaats, gekoppeld aan het Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Met thema’s zoals overgave, rust, onderscheiden van goed en kwaad hoopt het Ontmoetingshuis ook studenten te trekken. De Moderne Devotie beoogt ook om juist de verschillende leeftijdsgroepen met elkaar in gesprek te brengen, omdat ze veel van elkaar kunnen leren.

In 2018 hoopt het Ontmoetingshuis Moderne Devotie in te kunnen trekken in de Theodorakapel bij de Nieuwe Haven. Ze zijn daar nu nog bezig met nieuwbouw en verbouwingen.

Voor informatie: info@ontmoetingshuismodernedevotie.nl / tel. 06-28987955

Per 17 juli 2017 is onze website in de lucht. Daar vindt u meer informatie en ook kunt u zich via de website opgeven voor deze ontmoetingsavonden. www.ontmoetingshuismodernedevotie.nl

Begin: 19 september 2017 18:00
Einde: 1 januari 2018 00:00
Locatie Studentencafé Vliegend Paard
Adres:
Voorstraat 17-19 , Zwolle

8 september 2017 – 9 september 2017

Theodorakapel open op monumentendag 2017

Theodorakapel in Zwolle

Theodorakapel monumentendag 2017

Begin: 8 september 2017 11:00
Einde: 9 september 2017 16:00
Locatie Theodorakapel
Adres:
Burgemeester Vos de Waelstraat 1, Zwolle

1 september 2017 – 1 januari 2018

Uit vormingsjaar Zwolle

Uitjaar 1

 

 

Uitjaar 2

Uitjaar 4Uitjaar 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begin: 1 september 2017 10:00
Einde: 1 januari 2018 00:00

3 juli 2017

Plusmodule: Staan in je kracht

ZwolleDoet! en Travers Welzijn bieden een scholingsmodule aan voor vrijwilligers van de aangesloten organisaties. Deze module gaat in op voorkomende situaties waarin een hulpvrager zich kan bevinden. Als vrijwilliger ben je in dit mooie werk immers je eigen instrument; het succes van een match èn de voldoening die je ervaart wordt grotendeels bepaald door de manier waarop jij in staat bent hier mee om te gaan.

De aangesloten organisaties dragen bij in het scholingsaanbod door deze plusmodule aan te bieden. Dit scholingsaanbod is bedoeld voor vrijwilligers van àlle aangesloten organisaties.

Aanmelden: mailto:suzanne@voorelkaarzwolle.nl?subject=Plusmodule%3A%20Sta%20in%20je%20kracht

Staan in je kracht

 

 

Begin: 3 juli 2017 19:30
Einde: 3 juli 2017 21:30
Locatie Kantoor Stichting Voor Elkaar Zwolle
Adres:
Dr. Stolteweg 23, Zwolle, Netherlands