Werkplaats Zwolle 50 jaar

9 september 2018

Werkplaats Zwolle 50 jaar

De Werkplaats Zwolle viert 50-jarig bestaan met jubileumbijeenkomst
De Zwolse basisbeweging De Werkplaats bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat met een speciale jubileumbijeenkomst op zondag 9 september waar vrijdenkers uit Zwolle en omstreken van harte welkom zijn.

Over de kerkmuren heen kijken
De ‘Werkplaats’ is 50 jaar geleden opgericht en bestaat  momenteel uit een groep van ongeveer 40 mensen die eens in de maand bij elkaar komen om verdieping te zoeken in hun leven. Veel ‘Werkplaatsmensen’ hebben hun wortels in de Joods- christelijke traditie, kritische christenen die behoefte hadden om over de kerkmuren heen te kijken en in beweging te komen. Mensen die actief betrokken willen zijn bij de samenleving en zich inzetten voor maatschappelijke en mondiale belangen. Bijvoorbeeld door deelname aan de Joseph Wresinski Cultuurstichting, gesprekken Palestina-Israël, organisatie van vredesdiensten en de voedselbankorganisatie.  Ze gaan graag met elkaar in dialoog, ongeacht afkomst of achtergrond.

De werkplaats kent geen leider of voorganger en is een plek waar vanuit vrijheid en veiligheid ontmoetingen plaatsvinden waarbij iedereen de ruimte krijgt om aan het woord te zijn. Samen nadenken, spreken, luisteren, betekenis geven en doen. De bijeenkomsten worden elke maand door verschillende Werkplaats-gangers voorbereid. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen zijn: levenskunst, verlangen, pelgrimeren, kwetsbaarheid en kracht, wat is waarheid?, verveling en leegte, aandacht en vriendschap.

Een pas op de plaats
Werkplaats-ganger Marinka van Beek vertelt: “Nog niet zo lang geleden was de zondag een dag om rustig aan te doen en was er tijd om even een pas op de plaats te maken in ons drukke leven. Veel mensen gingen vroeger op de zondag naar de kerk. De kerkgang loopt terug en de zondag wordt vaak ingevuld met allerlei andere bezigheden. In Zwolle kunnen we tegenwoordig ook op zondag winkelen. Toch was het niet zo’n gek idee, die rust op zondag. Rust om na te denken, om stil te staan en je te bezinnen over je leven, over de maatschappij en onze samenleving. Doen we, doe jij en ik de goede dingen in ons leven? Hoe vind je rust? Hoe vind je diepgang? Hoe dragen we bij aan vrede in de wereld? De Werkplaats biedt voor mij de ruimte om af en toe die pas op de plaats te maken, stil te staan en in beweging te komen”.

Viering 50-jarig bestaan met jubileumbijeenkomst
De Werkplaats viert op 9 september aanstaande haar 50-jarig jubileum. Iedereen is welkom op de jubileumbijeenkomst die begint om 10.00 uur in De Bazuin, Jupiterstraat 8-A in Zwolle. Voor meer informatie: www.basisbewegingzwolle.nl

Begin: 9 september 2018 10:00
Einde: 9 september 2018 13:45
Locatie de Bazuin
Adres:
Jupiterstraat 8A, Zwolle, Netherlands

30 juni 2018

3e Zomeravondontmoeting TAK 2018 met Joop van Ommen

Zomeravondontmoetingen Thomas a Kempis

Thema : Moderne Devotie en armoede

 

 

Sprekers : Henk Heideveld, Wim van Ree en Joop van Ommen 

De Thomas a Kempis Stichting heeft drie verschillende sprekers uit de Zwolse samenleving uitgenodigd om een korte overweging uit te spreken tijdens de zomeravondontmoetingen over het thema ‘ Moderne Devotie en armoede ‘.

De avonden vinden plaats op zaterdag 16 juni, 23 juni en 30 juni. Elke avond begint om 20.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting, napraten, koffie en thee. De zomeravondontmoetingen vinden plaats bij de gedenksteen van Thomas a Kempis op de Agnietenberg. In de zomer wordt deze plek ook wel de groene kathedraal genoemd.

De sprekers zullen vooral ingaan op de vraag hoe een samenleving omgaat, en kan omgaan, met armoede. Armoede zowel in materiële zin als in spirituele zin. Wat zegt Thomas a Kempis zelf in de Navolging van Christus over armoede ? Wat kunnen wij leren van de Moderne Devotie m.b.t. armoede ? Waarom is onderwijs zo belangrijk voor jongeren die in armoede opgroeien ?

 

Het thema armoede wordt vanuit drie verschillende invalshoeken belicht. Op 16 juni komt kunstenaar Henk Heideveld aan het woord over spirituele armoede. Muzikaal wordt deze avond begeleid door Jeroen van Dijk en Hobert Rinsma op Cello. De tweede avond op 23 juni komt Wim van Ree. Hij is diaconaal consulent van de Protestantse Gemeente, en zal vooral de materiële armoede belichten. Muzikale begeleiding door Maaike Gerritsen met viool, en Sofie van Boheemen met alt viool. Op de 3e avond van de zomeravond ontmoetingen komt Joop van Ommen. Joop is de ‘Godfather’ van de Zwolse dak- en thuislozen.

Hij zal vooral, vanuit zijn eigen ervaringen, de situatie en ontwikkelingen van de laatste jaren schetsen. Begeleiding is er door ‘Dominicus’, o.l.v. Rene van Breukelen.

U bent van harte welkom op deze inspirerende avonden op misschien wel de mooiste plek van Zwolle.

Begin: 30 juni 2018 20:30
Einde: 30 juni 2018 21:00
Locatie bij de gedenksteen van Thomas a Kempis op de Agnietenberg
Adres:
Bergkloosterweg, Zwolle

23 juni 2018

2e Zomeravondontmoeting TAK 2018 met Wim van Ree

De tweede avond op 23 juni komt Wim van Ree. Hij is diaconaal consulent van de Protestantse Gemeente, en zal vooral de materiële armoede belichten. Muzikale begeleiding door Maaike Gerritsen met viool, en Sofie van Boheemen met alt viool.

Meer info zie onder 30 juni 2018.

Begin: 23 juni 2018 20:30
Einde: 23 juni 2018 21:00
Locatie bij de gedenksteen van Thomas a Kempis op de Agnietenberg
Adres:
Bergkloosterweg, Zwolle

16 juni 2018

1e Zomeravondontmoeting TAK 2018

Zomeravondontmoetingen TAK 2018Het thema armoede wordt vanuit drie verschillende invalshoeken belicht, meer informatie zie bij 30 juni 2018.

Op 16 juni komt kunstenaar Henk Heideveld aan het woord over spirituele armoede. Muzikaal wordt deze avond begeleid door Jeroen van Dijk en Hobert Rinsma op Cello.

Begin: 16 juni 2018 20:30
Einde: 16 juni 2018 21:00
Locatie bij de gedenksteen van Thomas a Kempis op de Agnietenberg
Adres:
Bergkloosterweg, Zwolle

7 februari 2018

Lezing op 7 februari 2018 in synagoge van Zwolle

Lezing in synagoge van Zwolle

Op woensdag 7 februari 2018 geeft de heer Ruud Bartlema in de Synagoge van Zwolle een lezing over “Het Paradijsverhaal in de kunst van Michelangelo en Marc Chagall.” Deze boeiende lezing waarin het werk van een christelijke en een joodse kunstenaar met elkaar wordt vergeleken, vindt plaats in de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8. De lezing begint om 19.30 uur. De avond wordt georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet-leden betalen een toegang van € 7,50.

Toelichting
Door alle eeuwen heen zijn kunstenaars gefascineerd door de scheppingsverhalen van de Bijbel. Michelangelo maakte er majestueuze wandschilderingen over in de Sixtijnse kapel in Rome. De grote schilderijen van Marc Chagall over Genesis 1, 2 en 3 zijn te zien in het Musée National Message Biblique in het Zuid-Franse Nice. Welke visies op Schepping en Paradijs hebben deze kunstenaars in hun schilderingen verbeeld? En waarom zag Michelangelo het Paradijsverhaal heel anders dan Marc Chagall? Ruud Bartlema is theoloog en beeldend kunstenaar. Hij vertelt aan de hand van afbeeldingen het verhaal van beide kunstenaars en laat de verschillen naar voren komen. Tijdens de pauze verkoopt en signeert hij zijn boek Kleuren van de ziel: De glasramen van Marc Chagall in de kathedraal van Metz.

Het Genootschap Nederland-Israël dat de avond organiseert, staat open voor allen die Israël en de joodse cultuur beter willen leren kennen. Leden krijgen per seizoen vijf interessante lezingen en een culturele avond aangeboden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in de fraaie Synagoge van Zwolle.

Begin: 7 februari 2018 19:30
Einde: 7 februari 2018 21:30
Locatie Synagoge
Adres:
Samuel Hirschstraat 8, Zwolle
Kosten: 7,50

23 januari 2018

Jacques Koekkoek in Ontmoetingshuis Moderne Devotie

Jacques Koekkoek in Ontmoetingshuis Moderne Devotie
Op dinsdagavond 23 januari 2018 spreekt drs. Jacques
Koekkoek in het Ontmoetingshuis Moderne Devotie.

Het thema is “Thomas a Kempis en Moderne Devotie vertalen naar vandaag:
Is vertalen verraden?” Jacques Koekkoek woont in Amersfoort en
werkte daar tot 2010 als klinisch psycholoog. Daarna hield hij zich
bezig met het vertalen van diverse werken van Thomas a Kempis
zoals: Het Leliedal (2010), Brevier (2011), Het leven van Christus
(2013), Verborgen Manna (2015) en de Navolging van Christus
(2016).
De avond begint met een gezamenlijke maaltijd om 18.30 uur in
de Grote Kerk en wordt om 20.45 uur afgesloten met een korte
meditatie. Aanmelden via de website
www.ontmoetingshuismodernedevotie.nl. Kosten € 7,50 vooraf
over te maken over te maken op NL71INGB0007852541 t.n.v.
Ontmoetingshuis Moderne Devotie o.v.v. uw naam.

Begin: 23 januari 2018 18:30
Einde: 23 januari 2018 21:00
Locatie Grote Kerk
Adres:
Grote Markt 18, Zwolle, 8011LW
Kosten: 7,50

21 januari 2018 – 28 januari 2018

Aandacht voor week van gebed 2018

Week van Gebed

 

In de week van 21 tot en met 28 januari 2018 vindt de Week van Gebed plaats in Zwolle. De Week van Gebed voor de eenheid van christenen heeft als thema : “ Recht door zee “

Nog nooit kende de gebedsweek in Zwolle zoveel deelnemende kerken en vieringen. Er worden maar liefst 18 aparte vieringen in de verschillende wijken rond gebed georganiseerd, naast de al bestaande vieringen in Zwolle.

De Startviering van de Week van Gebed vindt plaats op maandag 22 januari om 19.00 uur in de Zuiderhof aan de Troelstralaan. Het thema haakt aan bij het verhaal over de Uittocht (Exodus) van het volk Israël. In dat verhaal gaat het over bevrijding. Christenen in het Caribisch gebied herkenden zich in dit thema, en hebben het onderwerp ingebracht voor 2018. Recht door zee, van onrecht ( slavernij) naar bevrijding. Wereldwijd volgen christenen dit thema. In Nederland organiseren de Raad van Kerken en MissieNederland de Week van Gebed.

Onderzoek heeft aangetoond dat bidden de geestelijke en lichamelijke gezondheid ten goede kan komen. Bidden zorgt voor verbinding en gemeenschap, in de verschillende wijken maar ook in de stad. Iedereen wordt dan ook van harte uitgenodigd om een viering mee te maken

Info bij Podium van Kerken ; Hieke Bakker en Mink de Vries, 0628987955

Recht door zee

Begin: 21 januari 2018
Einde: 28 januari 2018
Locatie diverse locaties in Zwolle

20 januari 2018 – 27 januari 2018

Week van gebed 2018

Programma week van gebed 2018 in Zwolle.

Recht door zee

week van gebed 2018

Begin: 20 januari 2018
Einde: 27 januari 2018
Locatie Diverse kerken in Zwolle
Adres:
Zwolle

7 november 2017

Thomaslezing over Nederlandse Paus

Dinsdag 7 november organiseert de Stichting Thomas a Kempis haar negende Thomaslezing. De najaarslezing wordt dit jaar verzorgd door Twan Geurts, schrijver van het boek ‘’ De Nederlandse Paus “. U bent van harte welkom in de Grote Kerk, het Academiegebouw van Zwolle. Kaarten( koffie inbegrepen) zijn 10, – en 7,50 euro voor Vrienden. De deur van de Grote Kerk gaat 19.30 uur open, om 20.00 uur begint de lezing.

De echte naam van de Nederlandse Paus is Adriaan Floriszoon Boeyens. Geboren in Utrecht op 2 maart 1459. Hij was zoon van een timmerman. Volgde o.a. de Latijnse School in Zwolle, op 50 meter van de Grote Kerk. Kreeg daar les van de Broeders (Fraters van het Fraterhuis) van het Gemene leven. Raakt erg onder de indruk en onder invloed van de Moderne Devotie, een hervormingsbeweging binnen de Rooms Katholieke Kerk.

Na de Latijnse School gaat Adriaan studeren in Leuven, waar hij de vakken theologie, filosofie, ethiek en dialectica gaat volgen. Schopt het uiteindelijk tot rector en krijgt ook Erasmus nog onder zijn gehoor, waar hij bevriend mee raakt.

Als Paus Adrianus (hij wilde zijn eigen naam houden) had hij alles tegen wat er maar tegen kon zitten. Zowel van binnenuit als van buiten de kerk had hij veel vijanden. Hij bleef daartegenover doorgaan met hervormingen doorvoeren in de kerk. Daar had hij de moed en visie voor. Kwam tegenover Luther te staan, die hem de antichrist en een blinde tiran noemde. De Kerk was niet meer te redden, de Reformatie was begonnen, ondanks dat Paus Adrianus, in zijn korte periode als Paus, alles heeft geprobeerd om het nog te voorkomen.

Twan Geurts zal ons meer vertellen over deze bijzondere man en Paus, die geworteld in de Moderne Devotie, veel weg heeft van de huidige Paus Franciscus.

Nederlandse Paus

Voor meer informatie : Mariska van Beusichem, voorzitter van de Stichting Thomas a Kempis en Stadspastor in de Grote Kerk, het Academiehuis van Zwolle.

Tel. 06-23165797

Begin: 7 november 2017 20:00
Einde: 7 november 2017 21:00
Locatie Grote Kerk
Adres:
GROTE MARKT 18, Zwolle
Kosten: 10,00

13 oktober 2017 – 15 oktober 2017

Christelijke Arabische Bemoedigingsconferentie, Plantagekerk

Christelijk Arabische Conferentie

Er gaat in het weekend van 13 tot 15 oktober iets bijzonders gebeuren in de Plantagekerk! Arabisch sprekenden (christenen en niet-christenen) die in Europa wonen, komen in de Plantagekerk bij elkaar voor een conferentie over geloofsgroei.

Het is niet gemakkelijk om als christen uit een Arabisch land te leven in Europa. Dit is een kleine groep die niet altijd aansluiting vindt bij hun eigen landgenoten maar ook niet vanzelf bij de kerken in Nederland. Arabische christenen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten en versterkt te worden in hun geloof. Daar komt bij dat veel mensen uit het Midden Oosten op zoek zijn naar geloof: wat betekent dat als je uit een land komt waar zoveel ellende heerst. Wat betekent het als je verder moet in een compleet vreemd land met een vreemde cultuur? Voor deze mensen, die Jezus niet kennen, is deze conferentie een plek om op adem te komen en iets te proeven van het leven uit de Bron.

 

Er is een kernteam samengesteld met mensen uit de Arabische christelijke gemeenschap in Nederland én mensen vanuit verschillende Zwolse kerken, om deze conferentie te gaan organiseren. Er is een programma samengesteld met sprekers uit binnen- en buitenland, en veel ruimte voor ontmoeting en maaltijd, wat echt in een behoefte voorziet van deze doelgroep.

 

De Plantagekerk is gastgemeente voor deze conferentie. Bij de organisatie van de conferentie zijn betrokken: Jaap Kaspers, Jan-Willem Hamhuis, Jos Douma, Annelie Huttinga (Plantagekerk), Elly Volkerink (CGK), Margreet Balkenende (VEZ) en Pieter Messelink (Opstandingskerk).

 

We weten nog niet hoeveel gasten we kunnen verwachten, maar mogelijk rond de 250. Een deel van hen woont niet in de buurt van Zwolle en voor velen is een hotel te duur, daarom zijn we op zoek naar gastadressen! We hopen deze te vinden bij de kerken in Zwolle.

Voor ons als leden van Zwolse kerken een mooie gelegenheid om onze gastvrijheid te tonen én om zelf iets te leren door broers en zussen uit een heel andere cultuur te ontmoeten. Van soortgelijke bijeenkomsten weet ik dat dit voor veel gastgezinnen een heel verrijkende ervaring kan zijn.

 

Zou u 1 of meerdere gasten voor twee nachten een slaapplaats en ontbijt kunnen bieden? (13-15 oktober) Dan horen wij dat heel graag!

U kunt zich aanmelden door te mailen of bellen naar Annelie Huttinga, anneliewerkman@hotmail.com / 06-44128941. Daarbij graag aangeven hoeveel personen er bij u terecht kunnen en wat uw adres is.

Wij hopen dat u uw hart laat spreken en uw deur open zet!

 

Er zijn flyers in het Nederlands en in het Arabisch beschikbaar die u kunt uitdelen aan Arabisch sprekenden in uw netwerk. Flyers kunt u aanvragen bij Elly Volkerink: ellyvolkerink@cgkzwolle.nl en in overleg ophalen.

 

Tijdens de conferentie organiseren we een moment waarop Zwolse voorgangers en kerkelijk werkers een ontmoeting kunnen hebben met de hoofdsprekers van de conferentie. Wij hopen dat deze ontmoeting ideeën genereert voor verdere integratie van nieuwe Nederlanders in het Nederlandse christelijke netwerk en voor respectvolle samenwerking met voorgangers uit andere landen die zich geroepen voelen om hun bediening in Nederland voort te zetten. Nader bericht volgt.  

Begin: 13 oktober 2017 16:00
Einde: 15 oktober 2017 19:00
Locatie Plantagekerk
Adres:
Zwolle
Kosten: € 25,- (volw.)