Jan van Arkel

« Terug naar activiteiten

Deze activiteit is geweest.
Event:
Jan van Arkel
Begin:
13 december 2020 08:00
Einde:
13 december 2020 17:00
Updated:
13 december 2020

EEN DRIELUIK VAN IJSSELGRONDVERHALEN

Zwolle, 25 augustus 2014
Op 6 september, 13 september en op 20 september wordt er iedere keer een bijzonder verhaal verteld over de IJsselstreek rond Zwolle en de Oost Veluwe. Deze verhalen raken onze geschiedenis en onze eigen identiteit en ze zeggen iets over de IJsselgrond, de grond waarop we leven, wonen en werken. Het zijn authentieke IJsselgrond verhalen. In een drieluik vertelt Mink de Vries het verhaal van bisschop Jan van Arkel, het verhaal van de drie avonturiers uit het Fraterhuis Gregorius(tegenwoordig een filmtheater) en het verhaal van Dirk van Herxen en Hendrik van Herxen. De verhalen worden verteld op het erf van een boerderij, dicht bij de IJssel, rond het vuur, aan de Jan van Arkelweg 7. Aanvang 20.00 uur, toegang is gratis, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor koffie/thee en het vuur.

De drie IJsselgrondverhalen zijn goed afzonderlijk te bezoeken. Het is geen vervolgverhaal, wel zijn de verhalen chronologisch opgebouwd. De verhalen komen dicht bij onszelf, juist omdat ze over levenskeuzes en levenservaringen gaan. Iedereen herkent in de verhalen van de IJsselgrond ook iets van zijn eigen verhaal.
Het eerste verhaal gaat over Jan van Arkel, over intriges en macht, de Mastenbroekenpolder, het speelkasteel in Westenholte, de Fundatie aan de Blijmarkt , de Willemsvaart, Voorst, en over Zwolle, Utrecht en Overijssel. Een verhaal met een hele bijzondere en verrassende ontknoping.
Het tweede verhaal gaat over drie avonturiers uit het grote Fraterhuis in Zwolle. Een klerk, Gobelinus van Kempen, en de twee linnenwevers Johannes Witte van Zonsbeek en Johan Bodede van Goch, kiezen voor het avontuur en komen uiteindelijk vlak bij Wapenveld terecht waar ze in zware tijden geweldige avonturen meemaken. Er ontstaat daar een nieuw Fraterhuis, St.Hieronymus te Hulsbergen. Tot op de dag van vandaag is er nog veel terug te vinden van wat deze drie avonturiers ooit zijn begonnen.
Het derde verhaal gaat over Dirk en Hendrik van Herxen. Afkomstig uit het dorp Herxen klommen zij op tot rector van de Moderne Devotie met macht en invloed over heel Noord West Europa. Een verhaal ook weer over de sterke invloed van de IJssel en de IJsselstreek.
U bent van harte welkom aan de Jan van Arkelweg bij de familie Nicolaij,
Een warme trui is aan te raden. De verhalen duren ongeveer een uur, inclusief een korte pauze. Aanmelden is niet nodig.

Voor meer info ; Mink de Vries, 06-28987955